Yerba mate to napar o wyjątkowych właściwościach. Mate to doskonała alternatywa dla wszystkich kawoszy. Pobudza jak kawa, ale nie wypłukuje magnezu. Poprawia koncentrację, wspomaga siły witalne i opóźnia procesy związane ze starzeniem się organizmu.
Spis treści:
- Yerba mate – historia
- Yerba mate – rodzaje
- Korzyści zdrowotne
- Naczynia i akcesoria do Yerba mate
- Yerba mate – sposób przygotowania
Yerba mate – historia
Popularna w krajach Ameryki Południowej Yerba mate pozyskiwana jest z ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonego drzewa. Rozpropagowana przez jezuitów (męski papieski zakon) do Europy dotarła w XVII wieku. Z początku stanowiła alternatywę dla drogiej, sprowadzanej z Azji herbaty. W Polsce pojawiła się z początkiem lat 90. W pierwszym okresie była mało znana i rzadko spożywana, z czasem rozpowszechniła się pośród osób ceniących zdrowy tryb życia. Pobudzająca jak kawa, o właściwościach prozdrowotnych jest chętnie spożywana przez artystów, osoby pracujące umysłowo oraz sportowców.
Yerba mate – rodzaje
Ostrokrzew paragwajski to wysokie i wiecznie zielone drzewo. Z jego liści i drobnych gałązek powstaje susz – Yerba mate. Napar z suszu ma właściwości pobudzające. Odmienny sposób produkcji i rejon, z którego pozyskiwany jest susz, mają wpływ na smak napoju. Yerba mate dzielona jest na 4 odmiany:
Yerba mate argentyńska – grubo cięta o delikatnym mniej kwaśnym smaku z nutką goryczy, polecana jest osobom początkującym. Łatwa w przyrządzaniu i mało pyląca jest idealnym wyborem także dla smakoszy.
Yerba mate brazylijska – delikatny roślinny smak i drobno zmielony susz z liści to jej znak rozpoznawczy. Jej subtelny smak doskonale komponuje się z owocowymi i ziołowymi dodatkami.
Yerba mate urugwajska – żywo zielona, drobno zmielona o charakterystycznym trawiastym i lekko kwaskowatym posmaku i zapachu świeżo skoszonego siana, jest doskonałym wyborem dla wszystkich.
Yerba mate paragwajska – popularny w Ameryce Południowej, mocno pobudzający o intensywnym aromacie napar zyskał swoich zwolenników także w Europie. Suszone nad ogniem i leżakowane ziele wyróżnia się ostrym smakiem i dużą zawartością goryczy. Polecane jest dla osób obeznanych ze smakiem.
Korzyści zdrowotne
Yerba mate ma korzystne działanie na układ nerwowy, zwiększa i niweluje poczucie zmęczenia, poprawia krążenie, rozluźnia mięśnie oraz obniża ciśnienie. Pomaga w walce z wieloma chorobami m.in. z astmą i cukrzycą, hamuje apetyt i ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Napój zawiera dużą ilość substancji odżywczych, witamin z grupy B, witaminy C i E oraz mikro i makro elementów takich jak: krzem, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor i magnez. Regularne spożycie naparu chroni przed nadmiernym zmęczeniem, poprawia równowagę psychiczną i podnosi ogólną wydolność organizmu.
Naczynia i akcesoria do Yerba mate
Tradycyjnie Yerba mate parzona była w naczynkach nazywanych matero wykonanych z tykwy, ceramiki lub drewna. Naczyniem przeznaczonym do przyrządzania tereré (napoju z ostrokrzewu paragwajskiego) była też guampa – naczynie wykonane z bawolego rogu lub krowiej racicy. Naczynka były odpowiednio przygotowywane. Zalewano je wodą lub fusami po Yerba mate i odstawiano na 12 godzin, potem płukano je wodą i usuwano resztki miąższu z naczyń wykonywanych z owoców tykwy.
Dzisiaj najczęściej używane są naczynia wykonane z drewna Paolo Santo (Bulnesia sarmientoi) lub owoców tykwy – tego rodzaju naczynia nadają wyjątkowego smaku naparowi. Popularne są też gliniane naczynia z ceramiki. Ręcznie toczone i nawiązujące kształtem do naczyń z tykwy idealnie nadają się do przyrządzania wielu rodzajów mate. Akcesorium, którego nie powinno zabraknąć podczas przyrządzania naparu, jest bombilla – tradycyjna rurka (słomka) zakończona od dołu sitkiem przeznaczona do filtrowania naparu.
W sklepach dostępne są też ceramiczne czajniki do parzenia suszu, specjalne naczynia z filtrem oraz termosy. Te ostatnie pozwalają zachować odpowiednią temperaturę naparu przez długi czas.
Yerba mate – sposób przygotowania
Odpowiednią ilość suszu w ilości od 1/4 do 3/4 w zależności od objętości naczynia i preferencji zalewamy przestudzoną wodą o temperaturze 65–84°C. Temperatura wody zależna jest od odmiany mate. Do pierwszego zalania używamy małej ilości wody – tylko tyle, aby cały susz ją wchłonął. Po kilku minutach dolewamy wody do pełna. Tak przygotowany napar jest gotowy do spożycia. W zależności od jakości suszu i osobistych upodobań napar możemy uzupełniać od kilku do kilkunastu razy. Sposoby na przyrządzanie napoju uzależnione są od rodzaju używanego suszu i jego gramatury. Przed zakupem warto więc zapoznać się z zaleceniami producenta.
Yerba mate to zdrowa alternatywa dla kawy i mocnej herbaty. Dostarcza organizmowi energii, działa prozdrowotnie i doskonale gasi pragnienie. Regularne spożycie napoju korzystnie działa na sprawność fizyczną i intelektualną oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warto więc korzystać z tego naturalnego zielonego zastrzyku i wzmacniać swoje siły witalne w zdrowy i ekologiczny sposób.