Alergia wiosenna – co jeść, żeby złagodzić jej objawy?

Co to jest alergia wiosenna? 

Jest to odpowiedź zapalna naszego układu odpornościowego, która jest wyzwalana przez produkcję cząsteczek zwanych histaminą, będących główną przyczyną takich objawów jak swędzenie oczu, przekrwienie, kichanie, katar itp. Substancja ta powstaje, gdy alergeny działające na każdy organizm przechodzą przez pierwsze bariery obronne organizmu, takie jak skóra i błony śluzowe.


Dieta a odporność.

Dobra dieta może znacznie zmniejszyć objawy alergii wiosennej. W tym celu musimy pamiętać, że w układzie pokarmowym znajduje się mikrobiota i błony śluzowe układu pokarmowego, które zapewniają jelitom prawidłowe wykonywanie funkcji wchłaniania składników odżywczych, wytwarzania korzystnych substancji i zatrzymywania patogenów, które docierają do żołądka. Dlatego też, szczególnie w sezonie alergicznym, musimy odpowiednio zadbać o nasz żołądek, gdyż to właśnie ta część naszego organizmu musi pracować najciężej, aby utrzymać alergeny na dystans.

I tak jak istnieją pokarmy, które mogą zaszkodzić żołądkowi, takie jak cukier, tłuszcze, kawa czy nabiał, są też takie, które pomagają naszemu żołądkowi w tak ważnych terminach jak wiosna. Dobra dieta nie tylko poprawi jakość naszego życia i stan układu pokarmowego, ale także pomoże mu zwalczyć objawy alergii i uzupełnić siły. Aby to zrobić, trzeba wiedzieć, czym są te pokarmy i wiedzieć, że wielkimi sprzymierzeńcami alergików są kwas foliowy i witamina C, składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Dzięki tym dwóm substancjom można znacznie zmniejszyć najbardziej dokuczliwe objawy ognisk alergicznych.


Produkty spożywcze zapobiegające stanom alergicznym.

Brokuł.

Jest to warzywo polecane przez dietetyków alergikom ze względu na wysoką zawartość witamin i błonnika. Zawiera dużą ilość witaminy C, substancji, która jest zalecana w celu zmniejszenia objawów alergii. Ponadto ten rodzaj warzywa jest dobrze znany ze swojej zdolności do łagodzenia zapalenia zatok.

Owoce cytrusowe.

Grejpfrut, pomarańcze, mandarynki, cytryny — wszystkie te owoce korzystnie wypływają na organizm alergika dzięki dużej zawartości witaminy C. Ponadto pomarańcze i mandarynki są również bezpośrednim źródłem kwasu foliowego, co czyni te owoce pełnowartościowym pokarmem dla wszystkich alergików.

Pokrzywy.

Roślina ta jest jednym z najbardziej znanych naturalnych środków łagodzących wiosenne objawy alergii. Pokrzywy pomagają zmniejszyć stan zapalny w drogach oddechowych dzięki substancji, z której są zbudowane: histaminie. To właśnie ta substancja jest wytwarzana przez organizm w momencie wystąpienia ogniska alergicznego, dlatego pokrzywy są spożywane w celu zbudowania tolerancji na histaminę. Nie jest jednak zalecany do ciągłego spożywania, gdyż może uszczuplić zapasy potasu w organizmie.

Jarmuż i kapusta.

Podobnie jak brokuły, dostarczają organizmowi dużej ilości witaminy C. Zawierają również karotenoidy, naturalny pigment, który poprawia stan zapalenia zatok wywołanego alergią. Zaleca się spożywanie tego typu potraw dwa do trzech razy w tygodniu, jako danie główne lub jako dodatek.

Zielone warzywa liściaste.

Szpinak, endywia, rukola, sałata, boćwina — to warzywa, które są bogatym źródłem kwasu foliowego dla naszego organizmu, szczególnie jeśli są spożywane na surowo. Kwas foliowy ma właściwości przeciwzapalne, które są korzystne dla alergików.

Jabłko.

Ten owoc jest bogaty w kwercetynę, substancję, która pomaga tonizować układ odpornościowy, co minimalizuje ogniska alergii. Zaleca się spożywanie dwóch jabłek dziennie, aby rozwinąć szybką reakcję.

Zielona herbata.

Liście zawierają żelatynę epigallokatechiny, substancję neutralizującą receptory biorące udział w rozwoju ogniska alergicznego. Ponadto szklanka herbaty dziennie jest zalecana w celu zmniejszenia stanu zapalnego wywołanego przez alergię, dzięki zawartym w niej związkom antyoksydacyjnym.

Owoce czarnego bzu.

Owoce są jadalne tylko po ugotowaniu, ponieważ mają tendencję do bycia roślinami toksycznymi, zaleca się mieszanie ich z sokami, dżemami i winem. Są kolejnym z pokarmów, które zawierają flawonoidy, substancję, która jak już zostało wspomniane,  odwraca efekty zapalne i utleniające, jakie alergia wywołuje w naszym organizmie.


Cebula i czosnek.

Te warzywa są bogate w kwercetynę, podobnie jak jabłka. Substancja ta zapobiega stanom zapalnym i procesowi utleniania. Zaleca się spożywanie jej w jak najmniej przetworzonej postaci, aby nie straciła swoich składników odżywczych i korzyści, ale ze względu na nieprzyjemności związane z jedzeniem jej na surowo, warto dodawać ją do sałatek i gulaszów.

Imbir.

To roślina o wyjątkowych właściwościach antyzapalnych, które pomagają również poprawić trawienie i ożywić mechanizmy obronne. Zaleca się dodawanie go do potraw jako garnirunek przy częstszym spożywaniu, choć dla osób skłonnych do alergii najkorzystniejsze jest picie herbaty z imbiru, ponieważ imbir nie traci swoich właściwości po zaparzeniu.