Dieta keto dla własnego zdrowia

Ludzie od niemal zawsze stosowali różne diety, dzięki którym mogli bardziej zadbać o swoje zdrowie. Jako że lato blisko, warto zatem szukać odpowiedniego rozwiązania dla siebie, dzięki któremu będziemy lepiej czuć się we własnej skórze.

Niektóre choroby nawet wymagają odpowiedniej diety, dzięki której czujemy się lepiej. I tak tez jest z dietą ketogeniczną.

Czym jest dieta keto?

Dieta ta powstała w celu zmniejszania tkanki tłuszczowej oraz zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki temu można zapobiegać udarom, miażdżycom i zawałom.

Ważne jest zatem odpowiednie odżywianie się. Pozwala to na zadbanie o procesy metaboliczne w organizmie człowieka. Węglowodany (chleby, ziemniaki, kasze, makarony itp.)zastąpiono tutaj tłuszczami, których normalnie jest najmniej w diecie. Okazuje się jednak, że duża ilość tłuszczów nie przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej, ale wręcz przeciwnie.

W takiej sytuacji organizm korzysta z energii z tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta wziąć się zmniejsza.

Główne założenia diety:

  • Spożywanie tłuszczy
  • Eliminowanie węglowodanów
  • Ograniczenia cukrów, w tym owoców i warzyw
  • Zwiększenie ilości tłuszczu: tłuste mięso, olej, śmietana, masło, ryby, orzechy.
  • Sięganie po oleje dobrej jakości: kokosowy, oliwa z oliwek, sezamowy, masło kokosowe.
  • Dopuszczalne owoce i warzywa: awokado, pomidor, ogórek, papryka, brokuł.

Zalety diety keto

  • Spadek tkanki tłuszczowej
  • Poprawa pracy serca, nerek oraz innych narządów wewnętrznych
  • Obniżenie ciśnienie krwi
  • Obniżenie poziomu cukru, cholesterolu
  • Zapobieganie zawałom, udarom i miażdżycy
  • Pomoc w leczeniu padaczki
  • Leczenie i kontrolowanie cukrzycy
  • Pomoc w leczeniu Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, zaburzeń snu, bólów głowy, nowotworów mózgu i wielu innych

Wady diety keto

  • Konieczność przestrzegania restrykcyjnych zasad
  • Konieczność komponowania wysokotłuszczowych posiłków z niską zawartością węglowodanów
  • Konieczność przyjmowanie suplementów z witaminami i błonnikiem

Jak zacząć przygodę z dietą keto?

Jak zawsze najtrudniejsze są początki, jednak kiedyś trzeba zacząć. W teorii wszystko wydaje się dosyć skomplikowane, ale w praktyce takie żywienie się nie powinno nam sprawić problemów. Zwłaszcza gdy w to wejdziemy.

Na początek musimy ograniczyć węglowodany. Może wydawać się ciężkie zrezygnowanie z cukru do herbaty czy kawy. Jednak z czasem pewnie się do tego przyzwyczaimy. Jeśli nie chcemy zbyt restrykcyjnej diety, możemy postawić na niskowęglowodanową. Wtedy wystarczy ograniczyć ilość do 50 g dziennie, a nie 20 g.

Następnie ograniczamy biało. Zbyt dużo białka może obciążyć nerki i zepsuć  efekty. Dlatego warto postawić na 1-1,5 g na 1 kg masy ciała, czyli ok. 70-120 g dziennie.

Najważniejszy staje się tłuszcz. Dzięki niemu mamy więcej energii i poczucie sytości. To właśnie jego nadmiar pozwala na zrzucanie kilogramów. Dlatego jemy tyle, żeby czuć się sytym.

Picie wody jest także istotne. Należy pić przynajmniej 3 l wody dziennie. Dzięki temu dbamy o odpowiednie funkcjonowanie organizmu oraz jego odpowiednie nawodnienie.

Jedz wtedy, gdy jesteś głodny. Nie trzeba stosować się do zasady 5 posiłków dziennie. Trzeba pamiętać o tym, by jeść właśnie wtedy, by odczuwamy głód. W diecie keto nie będziesz go tak bardzo odczuwał.

Nie zapominaj o aktywności fizycznej. Prawdziwe efekty można zauważyć wtedy, gdy prawidłowe jedzenie łączy się z odpowiednią aktywnością. Dzięki temu będziemy bardziej wzmacniać organizm i zadbamy o lepszą redukcję wagi.

Sięgaj po mało przetworzone produkty. Nie jest to ważne jedynie w diecie ketogenicznej. Zawsze warto sięgać po produkty jak najmniej przetworzone, dzięki czemu nie serwujemy sobie ogromnej ilości chemii, która może nam jedynie zaszkodzić.

Przykładowe posiłki na kolację

Sałatka jajeczna

Składniki:

  • 6 jajek
  • Awokado
  • 6 plasterków boczku
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  • Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Następnie kroimy je w niewielką kostkę.
  • Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy podobnie
  • W miseczce mieszamy majonez, sok z cytryny i szczypiorek. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko razem.
  • Sałatkę podajemy na przysmażonym boczku.

Taquitos

Składniki:

  • ¼ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pieczonego kurczaka
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 200g tartego sera (np. cheddar+parmezan)
  • 50 g mozzarelli tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • Sól
  • Opcjonalnie: śmietana

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C
  • Cebulę siekamy drobno, podobnie czosnek.
  • Na patelnie wylewamy oliwę, smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy przyprawy i sos pomidorowy. Smażymy
  • Dodajemy mięso, podsmażamy.
  • Dodajemy kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia
  • W misce mieszamy sery.
  • Na blaszce wykładamy ser tak, by powstało 6 placuszków. Pieczemy ok 10 min, aż ser stopnieje i zacznie brązowieć. Odstawiamy, by ostygło.
  • Kurczaka z sosem wykładamy na placki i zawijamy.
  • Możemy podawać jeszcze ciepłe albo po wystygnięciu. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.