Zdrowe przekąski do pracy i nauki

Zdrowe przekąski do pracy są świetnym sposobem na utrzymanie się od zbytniego głodu i przejadania się później, ale wiele osób wybiera niezdrowe przekąski, które tak naprawdę ich nie wypełniają. Ta lista jest wypełniona zdrowymi przekąskami, które utrzymają cię w pełni bez dodawania kalorii lub dodatkowego tłuszczu do diety.

Spis treści:

Hummus i warzywa

Ta zdrowa przekąska to świetny sposób na dostarczenie dziennego białka, błonnika i żelaza. Stanowi również doskonałe źródło wapnia, witaminy A i potasu.

Twarożek z owocami

  • Twaróg jest dobrym źródłem wapnia, który pomaga budować silne kości i zęby.
  • Możesz jeść twaróg z owocami, aby uzyskać korzyści z obu pokarmów w jednej przekąsce. Owoce zawierają witaminy i minerały, a także błonnik, który utrzymuje Cię w sytości dłużej niż inne przekąski – a także są pełne przeciwutleniaczy!

Migdały

Migdały są dobrym źródłem białka, witaminy E (silnego przeciwutleniacza), błonnika i tłuszczów jednonienasyconych. Zawierają również magnez – niezbędny minerał, który pomaga utrzymać sprawność organizmu i reguluje rytm serca, ciśnienie krwi i poziom glukozy.

Migdały można spożywać samodzielnie lub łączyć z innymi składnikami, aby uzyskać więcej smaku. Spróbuj zmieszać je z miodem lub masłem orzechowym, aby uzyskać wyjątkowo smaczną przekąskę!

Jogurt grecki z owocami

  • Jogurt grecki jest dobrym źródłem białka.
  • Jogurt grecki jest dobrym źródłem wapnia.
  • Grecki jogurt jest dobrym źródłem probiotyków, które są dobre dla zdrowia jelit i trawienia.
  • Jogurt grecki może pomóc Ci spełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, zwłaszcza jeśli nie pijesz bardzo dużo mleka lub regularnie jesz ryby.
  • Jest to również świetny sposób na uzyskanie potasu w diecie (który pomaga utrzymać ciśnienie krwi), wraz z witaminami z grupy B, takimi jak ryboflawina, tiamina i kwas pantotenowy – wszystkie ważne dla produkcji energii i metabolizmu!

Plasterki jabłka z masłem orzechowym lub masło orzechowe na tostach

Kanapka z masłem orzechowym to świetna opcja, jeśli szukasz zdrowej, przenośnej przekąski. Masło orzechowe zawiera białko, tłuszcze nienasycone i witaminę B – niacynę. Posiada również witaminę E.

Masło orzechowe jest jednak wysokokaloryczne, więc najlepiej jest rozsmarować jego niewielką ilość na toście lub plasterkach jabłka za jednym razem.

Plastry pomarańczy jako zdrowe przekąski

Plastry pomarańczy są dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Zawierają również błonnik, folian i potas.

Witamina C zawarta w plastrach pomarańczy może pomóc Ci zachować czujność podczas nauki lub pracy przy biurku. Foliany i potas pobudzają metabolizm, a błonnik wspomaga zdrowie układu trawiennego.

Witamina A jest ważna dla zdrowia wzroku i zdrowej skóry; została również powiązana z lepszym samopoczuciem!

Pistacje

  • Pistacje są dobrym źródłem białka i błonnika.
  • Są również bogate w witaminy i minerały, w tym folian, magnez, potas, witaminę B6 i tiaminę.
  • Pistacje są również doskonałym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc zneutralizować wolne rodniki związane z chorobami serca i rakiem.
  • Zawierają tłuszcze nienasycone – jednonienasycony kwas oleinowy (który znajduje się w oliwie z oliwek) i wielonienasycony kwas linolowy (który znajduje się w oleju roślinnym). Tłuszcze te pomagają obniżyć poziom cholesterolu, pomagając jednocześnie utrzymać zdrowe serce.
  • Nie tylko to, ale orzechy pistacjowe są świetnym źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego, jak również; dwa składniki odżywcze, których twoje ciało potrzebuje codziennie do produkcji energii!

Pestki dyni

Czy lubisz chrupać pestki podczas nauki lub pracy? Jeśli tak, to pestki dyni są dla Ciebie! Te małe chłopaki mają wysoką zawartość białka i cynku, a także są dobrym źródłem żelaza i kwasów tłuszczowych omega 3. Są również dobrym źródłem magnezu i potasu, które mogą pomóc w utrzymaniu niskiego ciśnienia krwi – nie wspominając o witaminie E i witaminie K.

Okazuje się, że w grę wchodzi coś więcej niż tylko smakowitość: spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cynku może pomóc w zmniejszeniu porannej choroby w czasie ciąży. A ponieważ pestki dyni zawierają również żelazo – składnik odżywczy, którego kobiety potrzebują szczególnie w okresie rozrodczym – są one również świetne do utrzymywania na dystans objawów anemii.

Podsumowanie

Jedzenie zdrowej diety jest ważną częścią życia i czuć się najlepiej. Jedzenie w pracy lub szkole nie musi być jednak trudne, ponieważ istnieje wiele przekąsek, które można spakować z wyprzedzeniem lub przygotować szybko przy użyciu minimalnego sprzętu. Możesz zrobić te przekąski samodzielnie, kupując składniki lub przygotowując je z wyprzedzeniem z przyjaciółmi lub współlokatorami (jeśli dotyczy). Jeśli ciężko się uczysz i potrzebujesz dodatkowej energii, to spróbuj jednej z tych zdrowych przekąsek: pistacje, pestki dyni, migdały (migdały), twarożek z owocami (twarożek) – wszystkie świetne opcje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.