Olejek z dzikiej róży – poznaj 8 zalet dla Twojej skóry

Olejek z dzikiej róży wiele lat temu został doceniony, dzięki swoim właściwościom leczniczym. Od wieków używany jest przez wielu ludzi na świecie. Jego popularność sięga czasów starożytnych cywilizacji, takich jak Majowie i Egipcjanie. W ostatnich latach jego popularność wzrosła i uznawany jest jako niezbędny składnik zdrowej cery.

Przyjrzyjmy się bliżej zastosowaniom i zaletom  olejku z dzikiej róży  oraz dlaczego Ty też możesz chcieć dodać go do codziennej pielęgnacji skóry.

Co to jest olej z dzikiej róży?

Olej z dzikiej róży to olej pozyskiwany z dzikiej róży – owocu krzewu różanego. Owoc wygląda jak bulwa, która po zakwitnięciu tworzy się u podstawy kwiatu róży. Gdy kwiat zaczyna opadać, dzika róża nadal dojrzewa.

Oto najpopularniejsze rodzaje róży używanej do produkcji olejku z dzikiej róży:

  • Róża piżmowa (Rosa moschata)
  • Dzika róża (Rosa canina)
  • Róża słodkowodna (Rosa rubiginosa, zwana również Rosa eglanteria) 

Rodzaje oleju z dzikiej róży 

Sposób ekstrakcji wpływa na jakość olejku z dzikiej róży, ponieważ wpływa na ilość witamin,  przeciwutleniaczy i  niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych  w oleju.  Aby uzyskać produkt o wyższej jakości, wybieraj produkty w których wykorzystywany jest procesu ekstrakcji, który ma niską temperaturę i jest wolny od rozpuszczalników chemicznych (takich jak heksan). Dwie metody, które spełniają te kryteria, to tłoczenie na zimno i ekstrakcja w stanie nadkrytycznym.

  • Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym polega na poddaniu dwutlenku węgla działaniu wysokiego ciśnienia i niskiej temperatury, aby mógł rozpuścić owoc dzikiej róży. Do tego typu ekstrakcji można wykorzystać całe owoce – nasiona, miąższ i skórkę. Maksymalizuje to ilość korzystnych składników odżywczych w oleju.
  • Tłoczenie na zimno to kolejna metoda, która nie wykorzystuje ciepła do ekstrakcji oleju z dzikiej róży. Jednak proces ten obejmuje kruszenie i prasowanie nasion dzikiej róży. Może to generować tarcie, które wytwarza pewien stopień naturalnego ciepła.

Korzyści z oleju z dzikiej róży dla Twojej skóry

Po nałożeniu na skórę  olej z dzikiej róży może dać Twojej skórze wiele różnych korzyści w zależności od poziomu zawartości składników odżywczych – witamin, przeciwutleniaczy i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

1. Chroni przed zmarszczkami

Dzięki wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy olejek z dzikiej róży może zwalczać uszkodzenia skóry spowodowane przez wolne rodniki. Wolne rodniki mogą niekorzystnie zmieniać DNA, lipidy i białka w twoim ciele, powodując wiele zmian związanych ze starzeniem się, chorobami i uszkodzeniami słonecznymi. Likopen  i  beta-karoten  to przeciwutleniacze występujące w owocach dzikiej róży, które pomagają zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek.

2. Wspomaga skórę skłonną do trądziku

Olej z dzikiej róży jest generalnie bogaty w  kwas linolowy  (niezbędny kwas tłuszczowy) z mniejszą ilością kwasu oleinowego. Ma to znaczenie w trakcie terapii trądziku z kilku powodów. 

Po pierwsze, kwas linolowy jest łatwiej wchłaniany przez skórę, ponieważ jest cieńszy i lżejszy niż kwas oleinowy. Dlatego olejek z dzikiej róży nie zatyka porów (tj. jest mało prawdopodobny, aby zatykać pory), dzięki czemu jest dobrym olejem oczyszczającym dla skóry skłonnej do trądziku. 

Po drugie, badania wykazały, że osoby ze skłonnością do trądziku mają lipidy na powierzchni skóry z nieprawidłowym niedoborem kwasu linolowego i przewagą kwasu oleinowego. Kwas linolowy może pomóc w kontrolowaniu trądziku, ponieważ utrzymuje produkcję sebum pod kontrolą i wspomaga naturalny proces złuszczania skóry. Ponieważ działa przeciwzapalnie, kwas linolowy może również łagodzić zaczerwienienia i podrażnienia związane z trądzikiem.

3. Utrzymuje nawilżenie skóry

Naukowcy odkryli, że olejek z dzikiej róży poprawia poziom nawilżenia skóry, dzięki czemu skóra staje się bardziej miękka. Dzięki wysokiemu poziomowi kwasu linolowego olejek z dzikiej róży może przenikać przez skórę i pomagać w tworzeniu wodoodpornej bariery, zasadniczo zatrzymującej wilgoć. Może to przynieść ulgę w stanach, takich jak suchość skóry lub egzema, w których bariera skórna jest naruszona, zwłaszcza gdy nakłada się go natychmiast po kąpieli lub prysznicu.

4. Chroni skórę!

Zanieczyszczenia środowiska i ostre chemikalia znajdujące się w niektórych produktach kosmetycznych mogą uszkodzić zewnętrzną warstwę skóry. Olej z dzikiej róży  zawiera przeciwutleniacze, takie jak  witamina E  i beta-karoten, które odgrywają rolę we wzmacnianiu bariery ochronnej skóry.

5. Zapobiega lub zmniejsza pojawianie się blizn

Beta-karoten  i  kwas linolowy  zawarte w olejku z dzikiej róży przyczyniają się do zminimalizowania blizn. Pobudzają  produkcję kolagenu, poprawiają tempo przemiany materii w skórze oraz pomagają w naprawie i zapobieganiu uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki. Dodatkowo kwas linolowy może zmniejszyć przebarwienia niektórych blizn. Istnieją również badania, że ​​olej z dzikiej róży poprawia teksturę, rumień i przebarwienia pooperacyjnych blizn skórnych.

6. Wyrównuje koloryt skóry

Prowitamina A opisuje związek, który w organizmie może zostać przekształcony w  witaminę A. Najczęstszą prowitaminą A jest beta-karoten. Tak więc nakładanie olejku z dzikiej róży (zawierającego beta-karoten) na skórę może przynieść korzyści płynące z witaminy A, która obejmuje minimalizację przebarwień. 

Witamina A może rozjaśniać ciemne plamy, ponieważ zwiększa odnowę komórek skóry. Tak więc stare komórki, które uległy przebarwieniu, zostają zastąpione nowszymi komórkami o normalnym poziomie pigmentacji. Jeśli masz ciemne plamy związane z ekspozycją na słońce, lekami lub zmianami hormonalnymi, może się okazać, że olej z dzikiej róży jest skuteczny w wyrównywaniu kolorytu skóry.

7. Rozjaśnia cerę

Ponieważ wspomaga odnowę komórek skóry, olejek z dzikiej róży działa jak naturalny środek złuszczający, który może rozjaśnić szarą cerę. Ściągające właściwości oleju mogą zmniejszyć rozmiar porów, co również pomaga rozjaśnić skórę. 

8. Łagodzi stany zapalne skóry

Bogaty w przeciwutleniacze olej z dzikiej róży może łagodzić nasilenie podrażnień skóry związanych z egzemą, trądzikiem różowatym, łuszczycą i zapaleniem skóry. Oczywiście mądrze jest zasięgnąć porady lekarza w celu leczenia tych schorzeń. Ale w połączeniu z odpowiednim leczeniem olej z dzikiej róży może przynieść ulgę w stanach zapalnych skóry. 

Jak używać olejku z dzikiej róży

Przed dodaniem jakiegokolwiek  produktu z olejku z dzikiej róży  do codziennej pielęgnacji skóry, dobrze jest najpierw wykonać test płatkowy. W ten sposób dowiesz się, jak Twoja skóra zareaguje na produkt, jednocześnie minimalizując zakres potencjalnej reakcji niepożądanej. Oto jak to zrobić:

  1. Nałóż niewielką ilość olejku na obszar skóry, który byłby łatwy do zatuszowania. Na przykład możesz przetestować go na wewnętrznej stronie przedramienia.
  2. Odczekaj 24 godziny, a następnie ponownie sprawdź obszar testowy.
  3. Jeśli nie zauważysz zaczerwienienia, obrzęku lub innych oznak podrażnienia, możesz przystąpić do pełnego wykorzystania produktu w swojej rutynie pielęgnacyjnej. 

Aby nałożyć olejek z dzikiej róży, umieść 2-4 krople w dłoni. Następnie wmasuj opuszki palców drugiej ręki w olejek. Przystąp do nakładania olejku na twarz, szyję i pod oczy delikatnymi, okrężnymi ruchami opuszkami palców.

Olejek z dzikiej róży możesz nakładać raz lub dwa razy dziennie. Nałóż go na noc po kremie nawilżającym. Jeśli nadwrażliwość na światło nie jest problemem, możesz zastosować go również rano przed kremem przeciwsłonecznym. 

Alternatywnie, zamiast oddzielnych aplikacji, możesz dodać jedną lub dwie krople olejku do zwykłego balsamu.

Olejek z dzikiej róży jest odpowiedni dla większości rodzajów skóry. Sucha skóra korzysta z jej zdolności do zatrzymywania wilgoci. Jeśli masz normalną skórę, która wysycha tylko w ekstremalnych warunkach pogodowych, nie będzie Ci przeszkadzać, ponieważ jest to lekki olejek. Nie podrażnia również skóry tłustej, ponieważ tak łatwo wchłania się w skórę. Wreszcie, biorąc pod uwagę, że może dostosować się do różnych typów skóry, działa również na skórę mieszaną jako pojedynczy produkt, który można nakładać na wszystkie obszary.

Środki ostrożności podczas używania oleju z dzikiej róży

Badania pokazują, że olej z dzikiej róży jest ogólnie bezpieczny i ma niskie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Oczywiście, jak w przypadku każdego produktu, istnieje możliwość wystąpienia reakcji alergicznej. Reakcje alergiczne mogą wahać się od łagodnej wysypki do pełnej anafilaksji (ciężka reakcja alergiczna, która może zagrażać życiu). 

Osoby z zaburzeniami krwawienia powinny unikać stosowania olejku z dzikiej róży. Zawiera rugozynę E, związek chemiczny, o którym wiadomo, że zaburza krzepliwość krwi i zwiększa ryzyko krwawienia.

Wiele kobiet w ciąży wyraża zaniepokojenie stosowaniem olejku z dzikiej róży, ponieważ ostrzegano je, aby unikały zbyt dużej ilości witaminy A. Nadmierne spożycie witaminy A w czasie ciąży wiąże się z wadami wrodzonymi. Jednak formą witaminy, która gwarantuje takie środki ostrożności, jest preformowana witamina A. Forma prowitaminy A w olejku z dzikiej róży nie stanowi takiego samego zagrożenia podczas ciąży. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.