Nasiona chia – 11 niesamowitych zalet

Nasiona chia od kilku lat znajdują się w czołówce popularnych przysmaków w kategorii zdrowe odżywianie. Te niepozornie wyglądające nasionka rośliny o nazwie szałwia hiszpańska są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim posiadają unikatowe walory zdrowotne. Poniżej przedstawiamy aż 11 powodów, które dowodzą, że nasiona chia to prawdziwa skarbnica zdrowia i naprawdę warto włączyć je do codziennej diety.

1. Bogactwo witamin i minerałów


Nasiona chia są bogatym źródłem wielu minerałów takich jak magnez, żelazo, mangan, potas, fosfor, wapń oraz cynk. Oprócz tego znajdziemy w nich duże ilości witamin z grupy B: B1, B2 oraz B3. Już dwie łyżki stołowe nasion chia zaspokajają ponad 30% dziennego zapotrzebowania na niezbędne mikroelementy.

2. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego


Błonnik pokarmowy, który stanowi aż 40% składu nasion chia, jest nieodzowny, jeżeli chcemy ustrzec się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Składnik ten usprawnia naturalna perystaltykę jelit, wspomagając tym samym walkę z zaparciami i zapewniając efekt płaskiego brzucha.

3. Niezbędnik w insulinooporności


Zwiększona podaż błonnika dzięki regularnemu spożywaniu nasiona chia uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, zmniejszając wskaźnik insulinooporności (HOMA). Oprócz tego nasiona chia mają niski indeks glikemiczny, co czyni je idealnym dodatkiem do takich słodkich posiłków, jak owsianki, koktajle czy też desery na słodko.

4. Wsparcie kuracji odchudzającej


Nasiona szałwii hiszpańskiej są pokarmem niezwykle niskokalorycznym – dwie łyżki stołowe tychże ziarenek zawierają zaledwie 101 kcal. Oprócz tego zawierają one usprawniającą przemianę materii leptynę. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika, który nabiera objętości i pęcznieje w żołądku, po spożyciu nasion chia szybko czujemy się najedzeni, a uczucie sytości trwa naprawdę długo.

5. Źródło wysokiej jakości białka


Szacuje się, że nasiona chia zawierają od 14 do 20% pełnowartościowego białka. Jest to świetny wynik, który stawia je pod tym względem w czołówce produktów pochodzenia roślinnego. Z tego powodu spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej jest szczególnie rekomendowane weganom, wegetarianom oraz osobom wykonującym często treningi siłowe.

6. Skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3


Nasiona chia są doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego (ALA). Cenne kwasy omega-3 fantastycznie wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, usprawniają wzrok oraz wzmacniają mechanizmy odpornościowe organizmu.

7. Pomocne przy nadciśnieniu oraz miażdżycy


Dobroczynne działanie zawartych w nasionach chia kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. W efekcie zredukowane zostaje osadzanie się blaszki miażdżycowej oraz zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału oraz choroby wieńcowej.

8. Niezastąpione źródło przeciwutleniaczy


Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w flawonoidy oraz kwasy chlorogenowy i kawowy, będące silnymi przeciwutleniaczami. Ich antyoksydacyjne działanie przyczynia się do zwalczania szkodliwych wolnych rodników oraz komórek nowotworowych, dlatego nasiona chia są ważnym składnikiem diety przeciwnowotworowej.

9. Wspierają walkę z cukrzycą typu 2.


Liczne badania wykazały, iż spożywanie nasion chia pomaga nie tylko poprawić oporność tkanek na insulinę, ale także zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości brzusznej. Oprócz tego żel, który tworzy się w żołądku po ich spożyciu blokuje działanie enzymów trawiennych, co spowalnia rozkład węglowodanów złożonych i zapewnia stałą, równomierną podaż glukozy do krwioobiegu, zapobiegając hipoglikemii.

10. Mocne kości i zdrowe zęby


Nasiona chia zawierają więcej wapnia, aniżeli mleko – 100 g tychże nasion zawiera aż 631 mg wapnia. Z tego powodu warto systematycznie sięgać po nasiona szałwii hiszpańskiej, szczególnie w przypadku zagrożenia osteoporozą. Z kolei wysokie stężenie fosforu oraz antybakteryjnego cynku pomaga utrzymać zdrowe zęby i świeży oddech.

11. Energia na cały dzień


Dzięki wysokiej zawartości leptyny, nasiona chia świetnie dodają energii oraz zapobiegają przemęczeniu. Ponadto stopniowe uwalnianie glukozy do krwiobiegu po spożyciu nasion chia pozwala uniknąć nagłego spadku energii w ciągu dnia. Z tego powodu są one szczególnie polecane sportowcom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

Jak widać, nasiona chia nie bez powodu zdobyły ogromną popularność. Te niepozorne nasionka potrafią naprawdę zdziałać cuda, zatem nie wahajmy się i sięgnijmy po nie jak najszybciej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.