Koktajl z rumem – 10 najbardziej znanych

Rum to mocny alkohol, wytwarzany z soku z trzciny cukrowej lub melasy. Produkuje się go w wielu miejscach świata, jednak najbardziej znane gatunki pochodzą z Karaibów. Rum powinien być starzony przynajmniej przez rok, przy czym długość starzenia i rodzaj beczki wpływają na kolor i właściwości smakowe poszczególnych gatunków rumu.

Rum jest popularny w wielu krajach świata. Jest wykorzystywany do tworzenia koktajl z rumem, mojito jednego z najpopularniejszych na świecie. Ze względu na egzotyczny charakter najczęściej komponuje się go z sokami owocowymi, szczególnie tymi z gorących krajów. Rum jest również podstawowym alkoholem używanym w drinkach nawiązujących do tzw. kultury tiki. Spójrzmy więc na listę dziesięciu koktajli z rumem, które wydają się być najpopularniejsze. Listę ułożyliśmy w kolejności alfabetycznej.

Cuba Libre

Powstanie Cuba Libre wiąże się z wojną z końcówki XIX w., w której Amerykanie pod przykrywką pomocy Kubańczykom chcieli pozbyć się z wyspy hiszpańskich kolonizatorów. Amerykańscy kawalerzyści w ramach odpoczynku po walce pijali miejscowy rum zmieszany z przywiezioną z USA coca-colą, wznosząc przy okazji toasty „za wolną Kubę”. W ten sposób nazwa „Cuba Libre” przylgnęła do mieszanki coca-coli z rumem i sokiem z limonki i do dziś pozostaje określeniem tego prostego i popularnego koktajlu.

Daiquiri

Daiquiri to najprostszy z koktajli z rumem. W wersji podstawowej do alkoholu dodaje się jedynie sok z limonki i syrop cukrowy. Istnieje jednak wiele wersji daiquiri z dodatkiem różnych owoców, soków owocowych, likierów czy nawet ziół. 

Mai Tai

Mai Tai to jeden z najbardziej znanych drinków związanych z kulturą tiki. W zamierzeniu ma nawiązywać do wyspy Tahiti (słowo maita’i w tamtejszym języku oznacza „dobry”), choć receptura powstała w Kalifornii. Koktajl z rumem przyrządza się z rumu z dodatkiem likieru pomarańczowego, soku z limonki i syropu Falernum. 

Mojito

Mojito to chyba najbardziej znany koktajl z rumem, a także jeden z najczęściej zamawianych drinków w Polsce. Oprócz rumu w jego skład wchodzi limonka, mięta, syrop cukrowy i woda gazowana. Receptura została opracowana na Kubie, ale od wielu lat mojito jest niezwykle popularne na całym świecie.

Old Cuban

Old Cuban powszechnie uważany jest za nieco bardziej wyrafinowaną wersję mojito, dlatego może być ciekawą odmianą dla miłośników tego znanego kubańskiego koktajlu. Old Cuban przyrządza się zazwyczaj na ciemnym rumie, a do tradycyjnych składników znanych z mojito dodaje się jeszcze odrobinę bittersa oraz szampan. Koktajl z rumem podaje się zazwyczaj w eleganckich kieliszkach.

Papa Doble (Hemingway Daiquiri)

Wspomnieliśmy już o tym, że istnieje wiele pomysłowych wersji prostego koktajlu daiquiri. Papa Doble, znany również jako Hemingway Daiquiri lub Hemingway Special, jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych. Nazwa koktajlu nieprzypadkowo nawiązuje do nazwiska amerykańskiego pisarza i noblisty – jego powstanie wiąże się bowiem z zamiłowaniem Ernesta Hemingwaya do drinków na bazie rumu. Gdy z powodu postępującej cukrzycy pisarz musiał zrezygnować z cukru, jego przyjaciel barman wpadł na pomysł przygotowania daiquiri bez cukru, za to z podwójnym rumem i dodatkiem likieru wiśniowego. 

Pina Colada

Pina Colada to znany egzotyczny koktajl z rumem, powszechnie kojarzony z wakacjami w ciepłych krajach. Nie ma pewności, kto stworzył jego recepturę, ale wiele wskazuje na to, że powstała ona w pierwszej połowie XX wieku w Portoryko. Pina Colada jest mieszanką rumu z sokiem z ananasa i mleczkiem kokosowym. W kurortach turystycznych można ją dostać w wydrążonej skorupie kokosa lub ananasa.

Presidente

Presidente to elegancki drink na bazie białego rumu, mogący nieco kojarzyć się z negroni. Do głównego bohatera naszego wpisu dodaje się wytrawny wermut, likier pomarańczowy (najczęściej cointreau) oraz grenadinę. Tak przygotowany koktajl z rumem jest popularny na całym świecie i dobrze pasuje na różne okazje.

Rum Gimlet

Gimlet to drink, przygotowywany zazwyczaj na rumie ciemnym, złotym lub brązowym, z dodatkiem soku z limonki. Od daiquiri odróżnia go użycie ciemniejszego rumu oraz brak cukru. Gimlet przygotowuje się także na bazie innych mocnych alkoholi, np. ginu czy wódki.

Zombie

Zombie to kolejny koktajl z rumem nawiązujący do kultury tiki, będący na dodatek prawdziwą mieszanką wybuchową różnych alkoholi. Przygotowuje się go na bazie mieszanki trzech rodzajów rumu (złotego, białego i ciemnego), do której dodaje się likier owocowy grand marnier, likier morelowy, sok pomarańcowy, limonkowy i ananasowy oraz grenadinę. Tak bogaty i przepełniony egzotycznymi smakami koktajl z rumem niewątpliwie zaimponuje każdemu miłośnikowi ciekawych napojów z alkoholem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.