Jajko dobre w diecie i wspaniałe na włosy

Jajko należy do jednych najczęściej konsumowanych produktów nie tylko w Polsce, lecz jak wskazują badania także w wielu krajach na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajecznicy, jajka gotowanego na miękko lub na twardo, czy jajka sadzonego lub takiego ugotowanego w koszulce.

Jajko jest nie tylko najpopularniejszym produktem spożywczym, lecz jest również jednym z najstarszych produktów na świecie. Bo od zarania dziejów, gdy nie znana była jeszcze hodowla zwierząt ludzie podbierali do zjedzenia jaja z gniazd dzikiego ptactwa. Dziś możemy sami hodować kury, od których jajka będą ekologiczne lub kupić jaja w sklepie, albo bezpośrednio u hodowcy. 


 Wśród ofert sklepowych znajdują się jaja klasy A, które są najlepsze, bo świeże, czyste i odpowiedniej wielkości. Jest jeszcze dodatkowo klasa A – Ekstra, które to jaja mają najwyżej siedem dni od pakowania. Są także jaja klasy B i klasy C, te ostatnie nie są sortowane i przeznaczone są głównie do przemysłu.

Ważny jest też sposób hodowli kur, od których pochodzi jajko i tak jaja z produkcji ekologicznej oznaczone są przez 0 (zero), numer 1 posiadają jaja z chowu wolnego, numer 2 posiadają jaja od kur z chowu ściółkowego a numer 3 określa jaja z chowu klatkowego. Wśród polskiego społeczeństwa najwięcej używane w kuchni jest jajko od kur, lecz można jeść również jaja od kaczek, od gęsi i jeszcze od innego domowego ptactwa a nawet od strusi. 

Jajko na głowie

 Jaja są bardzo bogatym źródłem substancji odżywczych i dlatego wiele osób używa ich nie tylko do celów kulinarnych, lecz również do celów pielęgnacyjnych na przykład skóry głowy i włosów. Dziś wiele osób ma problem z włosami, gdzie do najczęstszych należy wypadanie włosów, łamliwość włosów, brak blasku na włosach i to, że są coraz cieńsze.

Nie trudno zauważyć ile osób boryka się z tym problemem, bo wystarczy tylko popatrzeć na głowy nie tylko mężczyzn, lecz również kobiet, aby ujrzeć, jak bardzo mają przerzedzone włosy. Czasem do tego stopnia, że nawet miejscami widać gołą skórę. Nie pomagają wyspecjalizowane szampony ani drogie odżywki więc może warto uciec się do tego, co jest człowiekowi najbliższe, czyli do natury. Bo jak natura nie pomoże, to nic już nie pomoże. 


 Mycie głowy i włosów szamponem przygotowanym samodzielne polega na przygotowaniu mikstury składającej się z żółtek jaj. Liczba ich zależeć będzie od długości i gęstości włosów. Ta osoba, która ma krótką i rzadką fryzurę na pewno nie zużyje więcej niż dwóch żółtek. Natomiast przy długich i gęstych włosach trzeba ich zużyć więcej. Żółtka jaj należy porządnie rozmieszać dodając wcześniej kilka kropel soku z cytryny. Sok z cytryny ma za zadanie zabić ewentualny zapach pochodzący z jajek. Dalej wykonujemy wszystko tak, jak przy myciu głowy każdym rodzajem szamponu.

Mikstura z żółtek i cytrynowego soku nie będzie tak pieniąca, jak ta pochodząca z szamponu w butelce, lecz odrobinę pienić się też powinna. Aby uzyskać pozytywny efekt nie wystarczy jednorazowe mycie głowy a mycie systematyczne. Można również nieregularnie stosować taką jajeczną odżywkę – szampon. Stosować naprzemiennie lub tylko 3 – 4 razy w miesiącu. To już według uznania i indywidualnej potrzeby. 

Kilka ciekawostek o włosach

  • U człowieka włosy rosną na całym ciele, lecz tylko na głowie osiągają największą długość. 
  • Włosy są zrogowaciałym wytworem naskórka a podstawowym ich składnikiem jest keratyna.
  • Z włosami możemy eksperymentować, lecz nie wolno tego robić ze skórą głowy, bo ona jest najważniejsza.
  • Włosy pełnią rolę termoregulacyjną i ochronną. 
  • Dzięki barwnikowi zwanemu melaniną mamy różne kory włosów. 
  • Pierwsi ludzie na ziemi posiadali wyłącznie czarny kolor włosów.
  • Blondyni mają na głowie dużo więcej włosów niż bruneci ale za to ich włosy są cieńsze.
  • Na głowie człowieka rośnie do 150 tysięcy włosów. 
  • Włosy rosną mniej więcej 1 centymetr na miesiąc, lecz nie jest to regułą.
  • Nasze włosy niszczą nie tylko warunki środowiskowe, złe kosmetyki, lecz również zła ich pielęgnacja a w tym samo podejście do włosów.

Cenne właściwości jaj i ich kalorie

 Jajko składa się w około 75 procentach z wody, w 12,5 procentach z białka, 10 procent to tłuszcz, ponad 1 procent stanowią węglowodany i są to niemalże w całości cukry proste oraz niecałe 0,5 procenta stanowi cholesterol. Jaja posiadają bardzo dużo witaminy D, A i witamin z grupy B. 


 W 100 gramach jajek znajduje się około 146 kalorii licząc bez skorupki (skorupka to około 6 – 8 g. całkowitej wagi jajka), lecz na 100 gram wchodzi mniej więcej 2 jajka średniej wielkości. A wiec w jednym jajku jest około 73 kalorii. Czy to dużo, czy mało zapytają zwłaszcza te osoby, które są na diecie odchudzającej lub te, które dbają o właściwą wagę ciała? Ogólnie można powiedzieć, że dużo to nie jest, bo jajka są sycące i nie zjada ich się na raz kopę (60), ani nawet tuzin (12).

Ogólnie uważa się, że jaja wspomagają odchudzanie i zaleca się ich konsumpcję osobom odchudzającym się lub pilnującym tego, aby nie przytyć. Lecz jak we wszystkim najważniejsza jest rozwaga i nie powinno się jeść ich nadmiernie dużo, albo na okrągło. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.