Czy erytrytol jest zdrowym słodzikiem?

Erytrytol jest jednym z najmodniejszych słodzików. Używany do słodzenia wszelkiego rodzaju deserów i słodyczy fitness, erytrytol stał się prawdziwą słodką modą wśród wielbicieli słodkich produktów spożywczych.  W rzeczywistości jednak związek ten jest mało słodki, ponieważ jest to słodzik. Słodziki są alternatywami dla cukru, które są stosowane w celu zastąpienia cukru, rzekomo łagodząc niekorzystny wpływ cukru na zdrowie człowieka. Stanowią one jednak poważny problem: uzależniają nas od słodkiego smaku, a erytrytol nie różni się pod tym względem.


Czym jest erytrytol (E-968) i jak się go pozyskuje?

Erytrytol należy do specjalnej kategorii substancji słodzących: polioli. Wśród nich znajdują się niektóre klasyki etykietowania żywności, takie jak maltitol, ksylitol, sorbitol czy wspomniany erytrytol. Te substancje słodzące różnią się od innych swoim pochodzeniem, ponieważ są uzyskiwane z niektórych węglowodanów. Mogą nawet występować naturalnie w składzie niektórych produktów spożywczych. Tak jest w przypadku erytrytolu, który może być pierwotnie obecny w niektórych warzywach i owocach.

Erytrytol jest zwykle uzyskiwany w wyniku fermentacji węglowodanów poprzez działanie drożdży. Jest to prawdopodobnie powód dobrej reputacji erytrytolu wśród ludności. Jednak naturalne pochodzenie słodzika nie czyni go zdrowszym. Naturalistyczny błąd, który chwali naturalną żywność i krzyżuje te, które są sztucznie produkowane, jest całkowicie błędny i nienaukowy.

Polialkohole mają niewielką wartość kaloryczną, ponieważ są gorzej wchłaniane przez nasz układ trawienny. Nie dostarczają one dokładnie zero kalorii. Ilość kalorii związanych z każdym gramem polioli waha się od 0,5 do 2,5 Kcal, w zależności od rodzaju poliolu. Podsumowując, bardzo niskie ilości. Erytrytol jest jednym z alkoholi wielowodorotlenowych o najniższej zawartości kalorii.

Słodziki — ryzyka dla zdrowia.

Ryzyko związane ze stosowaniem substancji słodzących, takich jak E-968
Słodziki są rodzajem dodatków dozwolonych w Unii Europejskiej, których zadaniem jest zastąpienie cukru w składzie produktów spożywczych. W ten sposób dodają słodyczy produktom spożywczym, ale przy mniejszej ilości kalorii. Nie powinniśmy ich demonizować, ale powinniśmy być świadomi ich głównych wad.


Maskują prawdziwy smak żywności.

Ogólnie rzecz biorąc, nadal należy ich unikać, ponieważ nie pozwalają nam cieszyć się prawdziwym smakiem żywności, która, podobnie jak owoce lub orzechy, nie będzie dla nas słodka, jeśli będziemy regularnie spożywać słodziki. I to nie jest najgorsze.


Zachęcają do spożywania bardzo przetworzonej żywności.

Z powodu ciągłej potrzeby słodyczy. Dzieje się tak, ponieważ nasz próg słodyczy pozostaje wysoki. Mówiąc prościej, oznacza to, że nasza zdolność do wykrywania słodyczy zmniejsza się z powodu ciągłej ekspozycji na słodkie bodźce. Ich specyficzne zastosowanie może przynieść pewne korzyści, ale jeśli wierzymy, że słodziki są całkowicie zdrowe, ryzykujemy, że staniemy się zbyt pewni siebie i zwiększymy spożycie zbędnych produktów spożywczych, których nie potrzebujemy w naszej regularnej diecie, ponieważ słodziki nie są dodawane do owoców, warzyw lub roślin strączkowych, ale znajdują się w przekąskach, ciastach, słodyczach, gumach do żucia i innych ultra przetworzonych produktach o niewielkiej wartości odżywczej.


Mogą mieć działanie przeczyszczające.

Ponieważ poliole są słabo wchłaniane przez nasz układ trawienny, są one odpowiedzialne za powodowanie pewnych szkód ubocznych, takich jak wzdęcia, dyskomfort w jelitach lub ból brzucha. W rzeczywistości w państwach członkowskich Unii Europejskiej, gdy produkt zawiera więcej niż 10% polioli, obowiązkowe jest wskazanie „nadmierne spożycie może powodować efekt przeczyszczający”.


Mogą zmieniać  mikrobiotę jelitową.

Mikrobiota to grupa bakterii i innych mikroorganizmów obecnych w naszych jelitach. Od lat pojawiają się ostrzeżenia, że spożywanie niektórych substancji słodzących może być szkodliwe dla gatunków bakterii żyjących w naszych jelitach. Jednak nadal nie ma na to solidnych dowodów, ponieważ mikrobiota jest tak złożonym i zróżnicowanym systemem, że trudno ją analizować.


Jakie są zalety substancji słodzących, takich jak erytrytol?

Słodziki, w tym erytrytol, mogą być świetnymi sprzymierzeńcami, jeśli zdecydujemy się rozpocząć proces ograniczania słodkich pokarmów w naszej diecie. Dobrą strategią redukcji dodanego cukru może być stosowanie słodzików jako substytutu, w różnych i malejących dawkach w zależności od naszego poziomu akceptacji. 

Kontrola poziomu cukru we krwi.

Substancje słodzące powodują niższe skoki glukozy we krwi po spożyciu, co może być korzystne dla kontroli poziomu cukru we krwi u diabetyków. Mimo to, zaleceniem dla tej grupy populacji nie jest nadużywanie słodzików, ale prowadzenie aktywnego i zdrowego stylu życia, który pozwala na optymalną kontrolę tych skoków glukozy, ponieważ słodziki mogą zachęcać do utrzymywania złych nawyków żywieniowych.


Lepszy stan uzębienia. 

Dodatkowo, niektóre substancje słodzące, takie jak ksylitol i sam erytrytol, wydają się być korzystne w zapobieganiu próchnicy zębów, oraz innym problemom, takim jak zapalenie dziąseł.

Słodziki należy spożywać w zalecanych dawkach.

Warto zauważyć, że spożywanie substancji słodzących jest bezpieczne w sugerowanych dawkach. Innymi słowy, nie zachorujemy ani nie zachorujemy na raka od przyjmowania sacharyny, stewii, aspartamu lub samego erytrytolu. Fałszywe informacje na temat słodzików zawsze istniały, ale bez solidnych podstaw i w oparciu o pojedyncze badania na zwierzętach wykazujące pewne niekorzystne skutki. To właśnie poprzez badania na zwierzętach ocenia się toksyczność dodatków. 

Podsumowanie.

Mówi się, że erytrytol jest lepiej wchłaniany niż inne poliole lub że ma korzystny wpływ na mikrobiotę. Jednak w chwili obecnej nie ma solidnych dowodów sugerujących, że jest on lepszy od innych substancji słodzących do tych celów. Tak więc erytrytol nie jest ani cudownym produktem, ani najgorszą rzeczą na świecie. Jak zawsze, jego właściwe stosowanie może przynieść pewne korzyści, podobnie jak w przypadku wszystkich innych substancji słodzących. Błędem jest jednak uważanie erytrytolu za lepszy od innych słodzików. Ma on dokładnie takie same zalety i wady jak inne poliole, nawet jeśli jest pochodzenia naturalnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.